Про підсумки проведення Телемосту ЦЕРН – Київ – Харків

21 лютого 2024 року відбувся Телеміст «ЦЕРН – Національний центр «Мала академія наук України» – КЗ «Харківська обласна МАН»» у формі вебінару з використанням дистанційних технологій (онлайн).
Тема заходу: «ЦЕРН – 70 років служіння людству». Спікером виступила Тетяна Гриньова, Ph.D., науковий співробітник, керівник групи ATLAS-LAPP, Лабораторія фізики частинок Аннесі (LAPP/IN2P3/CNRS), Франція; організатор навчальних програм ЦЕРН для України.
Модератори Телемосту – Олександр Юров, провідний фахівець Національного центру «Мала академія наук України», голова Всеукраїнського Клубу почесних послів ЦЕРН в Україні та Ганна Лісовська, заступник директора Комунального закладу «Харківська обласна Мала академія наук Харківської обласної ради».
У заході взяли участь більше 200 осіб з числа науковців, педагогічних працівників та здобувачів освіти закладів вищої, загальної середньої та позашкільної освіти. Також до телемосту долучилися учні та педагоги Комунального закладу «Харківський науковий ліцей «Обдарованість»» Харківської обласної ради, які виходили в онлайн із облаштованого укриття в закладі.
З вітальним словом виступила директор Комунального закладу «Харківська обласна Мала академія наук Харківської обласної ради» Вікторія Луніна, яка розповіла про сьогодення і виклики, що постали перед Харківської обласною МАН з початком повномасштабної військової агресії.
Про власний унікальний досвід, отриманий під час навчання у Науковій школі для педагогічних працівників МАН України на базі Європейської організації з ядерних досліджень «ЦЕРН», розповіли Ірина Петренко, вчитель фізики Комунального закладу «Харківський науковий ліцей «Обдарованість»» Харківської обласної ради, та Роман Овсянніков, студент Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.
Під час проведення заходу учасники Телемосту дізналися про історію та здобутки провідного світового дослідницького центру з ядерної фізики ЦЕРН, взяли участь в обговоренні актуальних питань сучасної фізичної науки, зокрема ядерної фізики.